С традиционния фолклорен събор Изворен глас в с. Смилян днес се

...
С традиционния фолклорен събор Изворен глас в с. Смилян днес се
Коментари Харесай

Една магична седмица: Фестивалът на дивите цветя

С обичайния фолклорен събор " Изворен глас " в с. Смилян днес се открива Фестивалът на дивите цветя в, оповестява Българска телеграфна агенция. Фестивалът ще се организира след пауза, тъй като през юни 2020 година бе анулиран поради коронавирус пандемията. В програмата, която продължава до 27 юни, са включени разнообразни дейности, които лъхат на лято. На фона на живописните гледки, които стопират дъха, ще има пешеходни и велотурове, концерти, креативен ателиета и празник на мащерката.

Възстановяването на скъпи български традиции, свързани с Еньовден, е основна част от фестивалната стратегия. Фестивалът на дивите цветя нормално се организира на територията на 7 села от горното поречие на Арда – Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино и Киселчово.

Събитието с благоухание на  обещава да ни накара да се почувстваме българи до корена на косите си и да ни подсети какъв брой красиви кътчета за преоткриване има у нас. Родопите в никакъв случай не разрешават да ни бъде скучно. Този път няма да е изключение. Зелените гледки имат навика да основават свойска атмосфера, без да им е нужно доста време. Надпяване, надиграване, осъществявания на разказвачи на истории на родопски акцент ще се показват на събора " Изворен глас " с присъединяване на самодейни сформира от района.

Ателие " Еньовденски изцеления " ще предложи образование по какъв начин да са разпознават и събират родопски билки от 22 до 24 юни. На самия ще се изпълнят обичайни ритуали за празника. По време на фестивала ще бъде показана книгата " Етноботаника " с създател Георги Мишев.

Всичко стартира от едно споделено събитие и приключва с взор във вътрешността за същински стойностното. Безвремие, от което всеки от нас има потребност.
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР